Als je om welke reden dan ook (tijdelijk) niet in staat bent om van de ene plek naar de andere te komen, dan kun je een beroep doen op het zorgvervoer. Of je nou eenmalig met een gebroken been naar het ziekenhuis moet komen, of elke dag naar school of werk vervoerd moet worden. Wat de reden ook is, het is voor veel mensen van cruciaal belang. We spraken met Marc Bolderman die de leiding voert over Willemsen- De Koning, één van de grootste zorgvervoerders van Nederland.
“Mensen denken vaak dat zorgvervoer stopt bij het veilig van A naar B brengen van passagiers,” vertelt Bolderman. “Maar het gaat veel dieper dan dat. Het gaat om menselijk contact, betrokkenheid en het bieden van een helpende hand. En we hebben bij Willemsen- De Koning natuurlijk te maken met aangepaste voertuigen omdat we veel werken met ouderen, kinderen en mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking.”
Duurzaamheid als prioriteit
“Daarnaast maakt Willemsen- De Koning zich sterk voor duurzaamheid. We waren een van de eerste bedrijven in de branche die investeerde in groene voertuigen,” zegt Bolderman trots. “Inmiddels bestaat een aanzienlijk deel van ons wagenpark uit elektrische voertuigen en wagens die rijden op groengas.”
Maar die overstap ging niet zonder uitdagingen. “De combinatie van duurzaamheid en toegankelijkheid was aanvankelijk lastig te vinden,” vertelt Bolderman. “Veel elektrische voertuigen waren niet ontworpen met het oog op passagiers met mobiliteitsbeperkingen.” Om die reden nam zijn bedrijf het heft in eigen hand. “We zijn een samenwerking aangegaan met een vooraanstaande Duitse autofabrikant om speciale duurzame voertuigen te ontwikkelen die wél aan al onze eisen voldoen. Binnen no time hadden we deze aangepaste voertuigen op de weg.”
Een holistische aanpak
“Maar duurzaamheid gaat verder dan alleen de voertuigen,” benadrukt Bolderman. Willemsen- De Koning optimaliseert haar vervoersplanning om onnodige kilometers te minimaliseren. “We investeren ook in chauffeurstrainingen om een duurzamere rijstijl te bevorderen.” Bovendien hebben we een eigen garagebedrijf waar afvalstoffen op milieuvriendelijke wijze worden verwerkt.
Meer dan alleen een chauffeur
“Naast aangepaste voertuigen hebben we ook een speciaal soort mensen nodig. Onze chauffeurs zijn vaak het enige aanspreekpunt dat sommige passagiers gedurende de dag hebben,” legt Bolderman uit. “Ze bieden een luisterend oor, een helpende hand en een gevoel van geborgenheid.” Om die reden selecteren wij chauffeurs niet alleen op basis van rijvaardigheid, maar ook op hun sociale vaardigheden en empathie. “We zoeken mensen die oprecht begaan zijn met het welzijn van onze passagiers, mensen die zorgvervoer zien als meer dan alleen een baan.”
Mensen centraal
“Uiteindelijk draait het om mensen. We streven ernaar om een positieve impact te hebben op het leven van onze passagiers, onze medewerkers en de maatschappij als geheel,” concludeert Bolderman. Willemsen- De Koning werkt bijvoorbeeld veel met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “We geloven in het creëren van gelijke kansen en het bieden van een inclusieve werkomgeving. Die toewijding aan onze medewerkers, onze passagiers en de planeet vormt de kern van onze bedrijfsfilosofie.”