Stel je voor dat je na een dag hard werken bij je auto aan komt. Je komt aanlopen en je ziet al van in de verte een dikke vette kras op je auto zitten die er eerder niet zat. Je hebt helemaal geen enkel idee hoe die kras daar gekomen is, want jij was immers hard aan het werk. Soms gaat het om een wat kleinere kras die wat oppervlakkiger is, maar soms zijn het ook echt diepe rassen die meteen in het oog springen als er naar de auto gekeken wordt. Hoe moet dat nu met die krassen? Kun je die nog wel weg krijgen en hoe zou je dat dan het best kunnen doen?
Krassen op je auto verwijderen
Het is bijna onmogelijk om te voorkomen dat je krassen op je auto krijgt. Wat je wel kunt doen is proberen je auto zo goed mogelijk te beschermen tegen krassen. Dit kun je doen door je auto op tijd te wassen als deze smerig geworden is.
Na de wasbeurt moet je een goede waxlaag op de auto aanbrengen. Dit zorgt er niet alleen voor dat de lak van de auto beschermd is tegen krassen, maar dit zorgt ook voor bescherming tegen het roesten. Als je dit regelmatig zo doet kun je al heel veel van deze dingen voorkomen.
Een of meerdere krassen in de autolak
Ook als je zelf heel erg zuinig op je auto bent kun je niet voorkomen dat er een kras in de laklaag van je auto komt te zitten. Een kras kan op verschillende manieren op je auto terecht komen. Zo zou je bijvoorbeeld een ongeluk kunnen krijgen, je sleutelbos kan tegen de laklaag aan komen, opspattende steentjes op de weg of een paaltje dat je niet gezien hebt kunnen krassen veroorzaken.
Mocht het je gebeuren dat je een kras in de laklaag van je auto hebt gekregen, dan is het heel goed mogelijk dat je de lakschade herstellen kan. Het hangt er helemaal vanaf hoe diep de kras is welke mogelijkheden er zijn om lakschade herstellen te kunnen doen.
Om te bepalen welke mogelijkheden er zijn voor het lakschade herstellen is het belangrijk dat je inzichtelijk maakt welke manier de juiste manier is om de krassen te verwijderen.
Hoe kun je de diepte van de kras bepalen?
De laklaag van een auto bestaat uit meerdere lagen. De onderste laag van deze lagen is het metaal. Hierop wordt een grondlaag aan lak aangebracht om te voorkomen dat het metaal zal gaan roesten. Deze grondlak is wit of grijs van kleur.
Bovenop deze laklaag wordt de uiteindelijke kleur lak aangebracht. Dit gebeurt in meerdere lagen. Door meerdere lagen aan te brengen wordt de laklaag steeds sterker. Als je dan de diepte van de kras gaat bepalen is het belangrijk dat je weet in welke laag de kras terecht is gekomen. Nu je weet hoe de lagen opgebouwd zijn is dat makkelijker.
Lakschade herstellen, doe je dat zelf, of laat je dat doen?
In sommige gevallen is het heel goed mogelijk om de schade aan je lak zelf te herstellen. Om dit te kunnen doen moet je wel weten welke methode je dan het beste kunt gebruiken voor het herstellen van de lakschade.
Bij het herstellen van de lakschade heb je ondiepe krassen, middel diepe krassen en diepe krassen. Voor iedere diepte is een andere methode nodig om de schade te kunnen herstellen
Hoe herstel je een ondiepe kras?
Bij een ondiepe autokras is het zo dat de kras niet door de lak van de auto heen gekomen is. Als je zeker wil weten dat het een ondiepe kras is, dan zou je heel voorzichtig met je nagel over de kras heen kunnen gaan.
Wanneer je nagel niet vast loopt op de kras kun je er zeker van zijn dat je met een ondiepe kras te maken hebt. Je kan dan blij zijn, want de lak van je auto is dan niet beschadigd geraakt. Deze krassen zou je heel makkelijk zelf kunnen herstellen met WD40 of tandpasta.
Hoe kun je een middeldiepe kras verwijderen?
Je spreekt van een middeldiepe kras als de kras door de verflaag heen gegaan is. Je nagel zal er dan zeker achter blijven hangen. Om deze krassen te herstellen heb je meerdere dingen nodig. Zorg er wel voor dat je weet welke kleurcode de lak van je auto heeft.
Als je de juiste kleur lakstift hebt kun je de lakstift gebruiken om de kras te herstellen. Daarna gebruik je een lakstift met blanke lak om de nieuwe laklaag te beschermen. Wees niet verbaasd over een mogelijk kleurverschil.
Een diepe kras, hoe kun je die uit je auto krijgen?
Een diepe kras is helemaal in de verf gesneden. In veel gevallen is dan de metalen laag ook al te zien. Om dit goed te kunnen herstellen is er een uitgebreide herstelprocedure nodig. Je doet er verstandig aan om dit te laten doen als het om een diepe kras gaat.
Natuurlijk zou je het ook zelf kunnen doen, maar de kans dat het resultaat minder goed zal zijn als wanneer je het zou laten doen. Voor het verwijderen van diepe krassen heb je verschillende materialen nodig.
De materialen die je nodig hebt zijn bijvoorbeeld water, een waterproof schuurpapier, zowel grof als fijn. Een polijstmachine, lakstift of spuitbus, blanke lak en autowax. Met deze spullen is het mogelijk om een diepe kras uit je auto te krijgen.
Week het schuurpapier voordat je het gaat gebruiken. Als je dan gaat schuren is het belangrijk dat je water in de buurt hebt staan om regelmatig water toe te blijven voegen. Na het schuren kun je beginnen met het verwijderen van de krassen.
Polijst de schuurkrassen en doe de autowax op de plek. Hiermee zorg je ervoor dat de kras al bijna verdwenen is. Door het zelf te doen kun je tot 95% van de krassen verwijderen. Maar als de kras echt diep is kun je het beter laten doen door een professional.