Als je met je auto een aanrijding maakt is het aannemelijk dat je hierbij schade oploopt aan je auto. De schade aan de carrosserie van de auto wordt ook wel blikschade genoemd. Het is natuurlijk niet zo fraai om met deze blikschade rond te blijven rijden. Daarom is het handig om te kijken naar de mogelijkheden die er zijn. De auto laten herstellen is in veel gevallen wel mogelijk. Maar wat is blikschade precies en wat zou je kunnen doen om dit op te lossen? Welke stappen moet je nemen nadat je blikschade hebt opgelopen?
Wat is blikschade eigenlijk?
Blikschade is schade die je hebt opgelopen aan de carrosserie van de auto. Hierbij kun je denken aan een deuk die in je bumper of in de zijkant van de auto is gekomen. Over het algemeen ontstaat blikschade wanneer je een aanrijding hebt gehad met een andere weggebruiker.
Je kunt ook tegen een paaltje aanrijden waardoor je blikschade op hebt gelopen. Dit zijn natuurlijk allemaal dingen die per ongeluk voorvallen. De meest voorkomende blikschade zijn deuken in de auto.
Vaak denkt men dat schade aan de lak van de auto ook onder blikschade valt, maar schade aan de lak van de auto wordt gezien als lakschade. Als je een aanrijding hebt gemaakt met een andere weggebruiker of een paaltje kun je zowel blok schade als lakschade opgelopen hebben.
Wat moet je doen als je blikschade op hebt gelopen na een ongeval?
Het is helemaal afhankelijk van wel soort ongeluk je hebt gehad welke stappen je moet gaan nemen nadat je blikschade hebt opgelopen. Hierbij heb je blikschade door eenzijdige of tweezijdige ongevallen.
Bij een eenzijdig ongeval zijn er geen andere mensen betrokken geraakt bij de aanrijding. Als je tegen een paaltje aangereden bent valt dit onder een eenzijdig ongeval. Hierna kun je meteen de plaats van het ongeval verlaten. Voor het claimen van deze schade bij de verzekering kun je een schadeformulier invullen.
Wanneer je te maken hebt met een tweezijdig ongeval, dan zijn er altijd meerdere partijen betrokken. Aanrijdingen met andere weggebruikers vallen hieronder. Maak na een aanrijding altijd foto’s van de situatie en zorg dat je gegevens van eventuele getuigen verzamelt. Hiermee kan de afhandeling van de verzekering veel sneller gaan lopen.
Nadat je contact opgenomen hebt met de verzekering en er een schade-expert naar de schade heeft gekeken kun je de blikschade laten repareren. Dit kun je niet zomaar ergens laten doen als het een verzekeringskwestie betreft. De verzekeraar heeft herstelbedrijven met wie zij samenwerken. Zorg er altijd voor dat je een van de aangesloten bedrijven kiest, vraag hiernaar bij de verzekeraar.
Hoe repareer je blikschade?
Als je blikschade op hebt gelopen is het wel zo fijn als je de schade ook kan laten herstellen. Als het alleen om een deuk gaat, dan kan de deuk uitgedeukt worden. Maar is er ook sprake van lakschade naast de blikschade, dan zal er ook gespoten moeten worden.
Uitdeuken kan in een dag al gebeuren. Dit is alleen wel afhankelijk van het format van de deuk. Het is belangrijk om deuken uit te deuken, wanneer je dit niet doet kan de deuk gaan roesten. Je auto laten herstellen bij blikschade is dan ook best belangrijk als je nog lang van je auto wil genieten.
Hoe worden de kosten van het uitdeuken van de auto berekend?
Als je de blikschade uit moet laten deuken dan gaat dat natuurlijk geld kosten. Je auto laten herstellen en de kosten die daarbij komen kijken hangen af van een aantal dingen. Zo speelt namelijk het formaat van de deuk een grote rol.
Daarnaast is de plaats waar de deuk zit ook een factor die mee kan spelen in de prijs. Als het een makkelijke plek is zullen de kosten veel lager zijn als wanneer het een lastigere plek is. Laat daarom eerst een offerte maken voordat je de blikschade laat herstellen.
Het herstellen van deuken in de vorm van blikschade
Een deuk in je auto kan iets zijn waar je heel erg van baalt of waar je je aan ergert. Gelukkig is het niet zo dat je met die deuk of deuken door hoeft blijven te rijden. Je kunt ervoor kiezen de auto zelf uit te deuken, of je kunt het laten doen door een professioneel bedrijf.
Het uitdeuken kan op verschillende manieren gedaan worden. Hiervoor kan trekkracht gebruikt worden of er kan achterlangs druk uitgeoefend worden. Bij de achterlangs techniek zijn er meer mogelijkheden om druk uit te kunnen oefenen.
Als je kiest voor het uitdrukken van de deuk, dan moet je er wel opletten dat er genoeg druk wordt uitgeoefend. Je moet er wel opletten dat je hierbij niet alsnog de lak beschadigd. Daarom is het vaak zo dat er gewerkt wordt met een vacuüm.
In sommige gevallen is het ook mogelijk om stickers te gebruiken voor het uitdeuken. Je moet er alleen wel heel voorzichtig mee zijn om de sticker resten te verwijderen, anders kan het gebeuren dat je de laklaag aantast.
Zelf proberen uit te deuken
Als je zelf wil proberen de deuk eruit te halen, dan zou je als eerst kunnen proberen kokend water over de deuk heen te gieten. Als je geluk hebt zal het metaal zich door de warmte gaan ontspannen en zou het gewoon vanzelf in zijn oorspronkelijke vorm terug kunnen springen.
Mocht dit niet de oplossing zijn en de deuk is niet al te groot, dan zou je ook nog kunnen proberen met de gootsteenontstopper de zacht gemaakte deuk eruit te trekken. Als de gootsteenontstopper erop zit moet je er wel even heftig aan trekken voor het gewenste resultaat.
Als beide bovengenoemde pogingen tot niets hebben geleid, dan kun je ook de aanval in de rug nog proberen. Hiervoor heb je een aantal dingen nodig gereedschap, een föhn, rubberen hamer en kunststof staaf met afgeronde top
Na het verwijderen van de binnenbekleding kun je de blootgelegde deuk gaan verwarmen. Daarna kun je met de rubberen hamer tegen de staaf met afgeronde kop tikken om zo rondom de deuk weer terug te drukken.