Bij het afsluiten van een autoverzekering is het belangrijk om te weten welke vergoeding je kunt verwachten bij schade of diefstal. De termen ‘aanschafwaarde’, ‘nieuwwaarderegeling’ en ‘dagwaarde’ spelen hierin een cruciale rol. Deze begrippen bepalen welke financiële vergoeding je van de verzekeraar ontvangt wanneer je auto total loss wordt verklaard of gestolen. Hier lees je wat deze termen inhouden en wanneer je beter voor de ene of de andere regeling kunt kiezen.
Wat is de dagwaarde?
De dagwaarde is de actuele waarde van je auto op het moment van schade of diefstal. De verzekeraar kijkt naar hoeveel je auto op dat moment waard is, rekening houdend met leeftijd, slijtage en de kilometerstand. De dagwaarde ligt meestal een stuk lager dan de nieuwwaarde of aanschafwaarde, zeker als de auto al enkele jaren oud is. Bij veel standaard WA-autoverzekeringen krijg je alleen de dagwaarde vergoed bij total loss of diefstal. Dit kan een tegenvaller zijn, omdat de dagwaarde vaak flink lager is dan wat je oorspronkelijk voor de auto hebt betaald. Hierdoor moet je mogelijk (behoorlijk) bijbetalen om een vergelijkbare auto te kunnen kopen.
Wat zijn de aanschafwaarderegeling en nieuwwaarderegeling?
Wil je minder financieel risico lopen? Dan kun je bij het afsluiten van een autoverzekering beter kiezen voor een uitgebreidere dekking. Bij Beperkt Casco (Wa+) of Volledig Casco (All-risk) profiteer je vaak van ruimere vergoedingen in geval van een total loss-verklaring of diefstal. Het gaat dan om de aanschafwaarderegeling bij gebruikte voertuigen en nieuwwaarderegeling bij nieuwe voertuigen.
De aanschafwaarde is het bedrag dat je hebt betaald voor een tweedehands auto op het moment van aankoop. Bij de aanschafwaarderegeling vergoedt de verzekeraar dit bedrag als je auto total loss gaat of wordt gestolen. Dit is vooral relevant bij tweedehandsauto’s, omdat hun waarde al is gedaald ten opzichte van nieuwe auto’s.
De nieuwwaarderegeling is specifiek bedoeld voor nieuwe auto’s. Bij deze regeling krijg je de nieuwwaarde van de auto vergoed als deze binnen een bepaalde periode, meestal een tot drie jaar na aanschaf, total loss wordt verklaard of gestolen. De nieuwwaarde is het bedrag dat je nodig hebt om een vergelijkbare nieuwe auto te kopen.
Wil je weten wat behalve het type autoverzekering en de daarbij behorende dekkingen nog meer van belang is bij het bepalen van de premie? Dat lees je in dit artikel.
Wanneer kies je voor aanschafwaarde of nieuwwaarderegeling?
De aanschafwaarderegeling is vooral interessant voor mensen die een jonge tweedehandsauto kopen. Als je auto relatief nieuw is en nog weinig afschrijving heeft gehad, biedt deze regeling de zekerheid dat je het volledige aankoopbedrag terugkrijgt bij schade of diefstal. Voor oudere auto’s is de aanschafwaarde vaak echter niet meer van toepassing en val je terug op de dagwaarde.
De nieuwwaarderegeling is de beste keuze voor mensen die een nieuwe auto hebben aangeschaft. Met deze regeling voorkom je dat je zelf moet opdraaien voor de sterke waardedaling die nieuwe auto’s doormaken. Deze regeling is meestal alleen geldig gedurende de eerste paar jaar.
Kies een dekking die bij jou en je auto past
Bij het kiezen van een autoverzekering is het verstandig om de verschillen tussen de aanschafwaarde-, nieuwwaarderegeling en dagwaarderegeling goed te overwegen. Voor een jonge tweedehandsauto biedt de aanschafwaarderegeling een goede dekking, terwijl de nieuwwaarderegeling ideaal is voor nieuwe auto’s. De dagwaarde is vaak lager en minder gunstig, maar wel een standaard onderdeel van veel verzekeringen. De beste keuze hangt af van de leeftijd van je auto en je financiële situatie, zodat je jezelf optimaal beschermt tegen onverwachte kosten.