Is je auto beschadigd geraakt? Dat is heel vervelend en hopelijk is het alleen bij blikschade gebleven. Nu is het zaak om te kijken hoe je verder gaat. Hoe groot is de schade? Kan je auto nog gerepareerd worden? Of gaat het om een kleine beschadiging waarvan je niet eens weet of je wel naar de garage gaat? De komende minuten lees je alles over de afhandeling van schade aan je auto, van de juiste verzekering tot het al dan niet indienen van een claim.
Breng de schade in kaart
De eerste stap is het in kaart brengen van de schade. Aan de buitenkant zie je wel een hoop, maar niet alles. Dit geldt zowel voor kleine als grote beschadigingen. Een op het oog onschuldig deukje kan het begin van het einde zijn voor je auto. Zorg er daarom voor dat een specialist je auto onder de loep neemt. Als je slim bent, kies je voor een garage die een connectie heeft met je verzekeraar. Stel dat je bij Allianz zit, dan ga je op zoek naar een Allianz autoschade herstel dealer. Dit maakt het afhandelen van de schade een stuk eenvoudiger.
Neem je verzekeringspolis door
Lang niet iedereen kent zijn of haar verzekeringspolis uit het hoofd. Dat is niet erg, zeker niet bij een autoverzekering. Als het goed is, heb je deze niet vaak nodig. Maar als het zover is, is het wel handig om te weten welke verzekering je hebt en wat je kunt claimen. Er zijn drie soorten verzekeringen: allrisk, WA + casco en WA. Allrisk is voor auto’s tot een leeftijd van zes jaar. Casco sluit je af voor voertuigen van zes tot twaalf jaar oud en WA voor oude auto’s. Er zijn ook aanvullende verzekeringen. Kijk hier goed naar. Deze aanvullende verzekeringen kunnen het verschil zijn tussen wel en niet mogen claimen.
Je schade claimen
In bijna alle gevallen is het slim om de schade bij je verzekering te claimen. Je bent immers niet voor niks verzekerd. Toch zijn er voorbeelden waarbij je de rekening beter uit eigen zak kunt betalen. Dit geldt voor kleine schades, zoals het verwijderen van een krasje. Je hebt namelijk ook een no-claim korting. Als je al tien schadevrije jaren hebt, is het zonde om een factuur van 100 euro in te dienen bij je verzekeraar.
Moet schade worden hersteld?
Nee, dat hoeft niet. Het is jouw auto en daar ben je zelf verantwoordelijk voor. Toch is het verstandig om schade te herstellen. Ook een kleine kras of deuk kan leiden tot flinke beschadigingen. Roestplekken kunnen groeien, waardoor je carrosserie beschadigd raakt. En dat wil je echt niet hebben. Ga bij beschadigingen in ieder geval langs bij je garage, zodat de schade in kaart wordt gebracht. De monteurs zullen je adviseren om voor schadeherstel te kiezen. En terecht, behalve dat het er niet uitziet om met een beschadigd voertuig te rijden, is herstel ook beter voor je auto en voor je veiligheid.