Het is de nachtmerrie van menig automobilist. Tijdens het rijden zie je rook onder de motorkap vandaan komen. Eerst is er nog de hoop dat het meevalt, maar even later wordt de rook vergezeld door vlammen. In veel gevallen is de auto niet meer te redden. Dat doet pijn, maar de veiligheid van de betreffende automobilist staat voorop. Wat je moet doen als je auto vlam heeft gevat, ontdek je in dit artikel.
Oorzaken van een autobrand
Voordat je je verzekering mag gaan inlichten, is de oorzaak van de autobrand van belang. Een van de meest voorkomende oorzaken is vandalisme. Dat houdt in dat je auto in de brand wordt gestoken. Richting en tijdens de jaarwisseling komt dit overigens vaker voor. Vaak worden de dader of daders niet gepakt, zodat het lastig is om de schade op iemand te verhalen.
Als je auto tijdens het rijden in brand vliegt, komt dit vaak door een technisch defect of een brandstoflekkage. Bij een technisch defect kun je denken aan een oververhitte motor. De combinatie van een brandstoflekkage en een oververhitte motor is helemaal gevaarlijk.
Auto’s kunnen ook vlam vatten na een ongeluk. Dit gebeurt als er brandstof lekt en er een ontstekingsbron aanwezig is. Vliegt je auto in brand tijdens het rijden? Verlaat dan zo snel mogelijk het voertuig.
De autobrand en de verzekering
Hoe en of een autobrand door de verzekering wordt gedekt, hangt af van hoe je verzekerd bent. Een WA-verzekering dekt vaak geen brandschade aan de auto van de verzekerde, maar alleen bij andere partijen. WA + beperkt casco en allrisk dekken brandschade vaak wel. Na een brand neem je zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar. En ook daarvoor kun je nog wat doen.
Als je auto tijdens het rijden in brand is gevlogen, breng je dus eerst jezelf in veiligheid. Zodra jij en de eventuele andere weggebruikers veilig zijn, kun je aan de volgende stap gaan denken. Stap twee is het bellen van 112. Daarbij geef je duidelijk aan dat het om een voertuigbrand gaat. Indien de situatie het toelaat, maak je foto’s van het brandende voertuig. Dit mag je alleen doen als het veilig is. De foto’s kunnen je helpen als je de schade bij je verzekering gaat claimen.
In de situatie waarin je auto in brand is gestoken, is het doorgaans lastig om foto’s te maken. Maar als de mogelijkheid er is, is dat alleen maar handig.
Is een autobrand te voorkomen?
Tegen de vandalen die je auto vernielen, kun je weinig doen. Wel wil het helpen om je auto op een veilige plaats te parkeren, uit de buurt van brandbare materialen. Een verlichte parkeerplaats is vaak veiliger.
Om een brand tijdens het rijden te voorkomen, kun je het volgende doen. Laat je auto regelmatig checken door een professional. Zo worden eventuele problemen op tijd gevonden. En installeer een brandblusser. Met een brandblusser kun je een kleine brand snel blussen en grotere schade voorkomen.