Als je een eigen bedrijf hebt dan is een ‘auto van de zaak’ vaak een vanzelfsprekend gevolg. Zeker als je dagelijks onderweg bent naar klanten. Dan rijd je misschien wel in zo’n fraaie bus met belettering en je eigen logo. Je kunt zo’n bus kopen maar ook leasen. Bij lease kun je dan nog kiezen voor een constructie waarbij je uiteindelijk eigenaar wordt of je ruilt je bus na afloop van de leaseperiode weer in. Leasen heeft een aantal belangrijke voordelen boven zelf kopen. Het belangrijkste voordeel is dat je geen groot bedrag hoeft te investeren of een lening met een hoge rente hoeft af te sluiten.
Een auto voor een vast bedrag per maandag
Leasen heeft als voordeel dat de kosten per maand vaststaan. Je hoeft je geen zorgen te maken over afschrijving of verhoging van de verzekeringskosten. Je sluit een contract af en het bedrag dat op dat moment wordt afgesproken, betaal je gedurende de leaseperiode. Het enige dat je nog moet doen is tanken of een laadpas regelen als het om een elektrische auto gaat. De kosten voor belastingen, verzekering, onderhoud en reparatie zijn bij de prijs inbegrepen. Een nadeel kan zijn dat je voor onderhoud naar een door de leasemaatschappij voorgeschreven garagebedrijf moet. Maar vaak krijg je een leenauto mee zodat je gewoon je werk kunt blijven doen.
Zelf kopen kan ook voordelen hebben
Als je zelf een bestelbus koopt dan is het belangrijkste voordeel natuurlijk dat het jouw auto is en dat je ermee kunt doen wat je wilt. Je hoeft niet op te letten of je per ongeluk meer kilometers per jaar rijdt dan je had gedacht. Wil je je bedrijfsauto verkopen omdat hij toch niet zo goed bevalt, dan kan dat gewoon. Gaat je bedrijf niet zo lekker en wil je ermee stoppen, dan zit je niet vast aan een langlopend leasecontract. Want tussentijds opzeggen levert meestal een forse boete op, niet zelden betaal je de volledige leaseprijs. De leasemaatschappij heeft het maandbedrag immers gebaseerd op het gebruik gedurende de overeengekomen periode.
Waar verkoop je je bedrijfsauto tegen de beste prijs?
Ben je eigenaar van je bedrijfsauto en wil je deze verkopen, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt hem inruilen bij een dealer als je daar een nieuwe of andere tweedehands bestelbus koopt. Je kunt ook een bod aanvragen bij een online aankoper van gebruikte auto’s zoals Looping.nl. Je krijgt doorgaans binnen 24 uur een bod. Dit is altijd vrijblijvend. Je kunt het bod accepteren maar dat is uiteraard niet verplicht. Je kunt er ook voor kiezen de auto zelf te verkopen. Nadeel daarvan is natuurlijk wel dat je potentiële kopers aan de deur krijgt. En dat je soms stevig in je schoenen moet staan om de prijs te krijgen die je in je hoofd had. Het kan soms lang duren voordat je je auto verkocht hebt voor het bedrag dat jij in je hoofd had.