Ga je werken voor een nieuwe werkgever, dan kan het zijn dat je een leaseauto ontvangt. Een werkgever kan deze aanbieden wanneer je vaak een auto nodig hebt voor je werkzaamheden. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je regelmatig naar andere locaties moet reizen voor vergaderingen of om af te spreken met zakelijke contacten. Een werkgever kan je ook een leaseauto aanbieden om te gebruiken om naar het werk en terug te reizen.
Afspraken over een leaseauto
Is er sprake van een leaseauto voor het uitvoeren van werkzaamheden, dan staat dit vaak in jouw contract. Een leaseauto valt in dat geval onder de arbeidsvoorwaarden. Dit betekent ook dat het gebruik van de leaseauto niet zomaar kan veranderen. De leaseauto is immers onderdeel van het contract en dat mag niet zomaar gewijzigd worden.
Wanneer een leaseauto ook voor privédoeleinden gebruikt mag worden, hoeft deze niet altijd onder de secundaire arbeidsvoorwaarden te vallen. In dat geval stelt de werkgever vaak een apart document op waarin afspraken worden gemaakt over de leaseauto.
Het intrekken van een leaseauto
Het kan voorkomen dat een werkgever de leaseauto weer wil intrekken. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn wanneer de werknemer hier weinig gebruik van maakt op zakelijk gebied. Toch is dit niet altijd even makkelijk. Wanneer een leaseauto onderdeel uitmaakt van de arbeidsvoorwaarden, heeft de werknemer hier een recht op verworven. Er zijn in Nederland meerdere rechtszaken geweest om te bepalen of een werkgever een leaseauto mag intrekken of niet.
Het oordeel van de rechters was vaak gebaseerd op de voorwaarden die aan de leaseauto gesteld werden. Zo stellen veel werkgevers dat de werknemer een minimumaantal zakelijke kilometers moet rijden met de auto. Op die manier wordt het zakelijke gebruik van de leaseauto gegarandeerd. Haalt een werknemer dit minimale aantal zakelijke kilometers niet, dan mag een werkgever de leaseauto in veel gevallen intrekken. Er is immers niet meer aan de voorwaarden voldaan.
Leaseauto’s voor zelfstandige ondernemers
Als zelfstandig ondernemer heb je geen baas en ontvang je dus geen leaseauto van het bedrijf waarvoor je werkt. Toch kan het fijn zijn om een zakelijke auto te hebben. Ook als zelfstandige kan je een auto kopen voor je onderneming. Dit doe je door middel van een financial lease. Hierbij betaalt de bank in eerste instantie de auto, maar je bent wel zelf direct de eigenaar. Per maand betaal je een bedrag aan de bank om de auto terug te betalen. Zo hoef je niet in een keer een hele som geld uit te geven aan een zakelijke leaseauto.