Wat is een tenaamstellingcode? Als je een voertuig aanschaft zit daar een kenteken op. Bij een kentekenbewijs hoort een tenaamstellingcode. Je hebt deze tenaamstellingcode nodig als je de auto, motor, brommer of ander voertuig wilt verkopen. Ook als je het voertuig wilt laten schorsen of wilt exporteren heb je de tenaamstellingcode nodig. Het is dan ook zaak om de code die je krijgt bij de aankoop van het voertuig, bij de overschrijving van de oude eigenaar op die van jou, goed te bewaren. Je krijgt het eerste stukje van de code op een soort van kassabonnetje. De inkt op dit bonnetje vervaagt in de loop van de tijd. Zorg ervoor dat je de eerste code, als je het tweede deel van de code per brief krijgt, samen noteert en bewaard.
Tenaamstellingcode kwijt
Misschien ben je de tenaamstellingcode kwijt. Geen paniek, je kunt direct een nieuwe tenaamstellingcode aanvragen mits het voertuig op jouw naam staat. Je ontvangt dan een nieuwe code met negen cijfers die je in het vervolg kan gebruiken. De oude tenaamstellingcode komt direct te vervallen. De oude tenaamstellingscode kan je dus niet meer gebruiken omdat hij direct ongeldig is.
Het komt geregeld voor dat een eigenaar van een voertuig de RDW-tenaamstellingcode kwijt raakt. Het is nu anders geregeld dan hoe het vroeger ging bij de RDW. De aanvraag van een nieuwe code gaat nu veel sneller. Je kunt nu per mail een RDW-tenaamstellingcode aanvragen.
Dit doe je door naar de site van de RDW te gaan en daar het formulier in te vullen die je vindt onder de link: tenaamstellingscode aanvragen. Vroeger moest je wachten tot je een brief kreeg van de RDW met de nieuwe tenaamstellingcode maar tegenwoordig gaat dit veel sneller. Je krijgt per mail de nieuwe negencijferige code toegestuurd en kan hem direct gebruiken.
Hoe vraag je een nieuwe tenaamstellings code aan?
Als je een nieuwe RDW-tenaamstellingscode moet aanvragen kan dit heel gemakkelijk. Je kan dit doet door naar de pagina van de RDW te gaan en daar te klikken op: nieuwe tenaamstellingscode aanvragen. Je moet er rekening mee houden dat je dit alleen kan doen als je kan inloggen met je DigiD. Als je bent ingelogd op de site selecteer je het voertuig waarvoor je een nieuwe code nodig hebt. Je moet dan één euro betalen en ontvangt, als je het bedrag via ideal hebt voldaan, direct een mail met daarin een link waar je de nieuwe tenaamstellingscode kunt downloaden.
Heb je geen DigiD?
Mocht je geen DigiD hebben of moet je voor iemand anders een tenaamstellingscode aanvragen dan kan je dit ook nog per post doen. Je vindt het adres van de RDW op hun website en daar staat ook beschreven hoe je schriftelijk een tenaamstellingscode kan opvragen.
Wanneer krijg je de RDW-tenaamstellingscode van een voertuig?
De tenaamstellingscode bestaat uit twee delen en heeft negen cijfers. Het eerste deel ontvang je als je een voertuig aanschaft. Als het bedrijf, of de vorige eigenaar, het voertuig op jouw naam schrijft, krijg jij automatisch een tenaamstellingscode op een kassabonnetje. Je kan het voertuig overschrijven bij een loket of online. Als je het voertuig online overschrijft krijg je per mail een tenaamstellingscode. Deze mail krijg je direct na de overschrijving van het voertuig.
Een dag of wat later krijg jij per post van de RDW een tweede deel, het tweede gedeelte van de tenaamstellingscode. Bij het groene kentekenbewijskaartje vind je namelijk het tweede deel van de tenaamstellingcode. Het eerst en tweede deel van die code moet jij als nieuwe eigenaar samenvoegen. Schrijf het ergens op of bewaar het goed. Het gaat namelijk bij het samenvoegen en bewaren nog wel eens mis. Minstens 200.000 mensen vragen per jaar nieuwe tenaamstellingscode aan.
Wanneer kan je een aanvraag doen voor een tenaamstellings code indienen?
Je kan een aanvraag indienen voor een tenaamstellingscode in de volgende gevallen:
- Het voertuig moet op jouw naam staan
- Als iemand anders jou toestemming geeft een tenaamstellingscode aanvraag te doen
Wanneer het bestaande voertuig niet op jouw naam staat en je wil die vervangende tenaamstellingscode toch gaan aanvragen, dan neem je contact op met de klantenservice van de RDW.
Ben je behalve de tenaamstellingscode ook het kenteken kwijt?
Als je ook het kentekenbewijs kwijt bent, papier of kentekenkaart, dan moet je een heel kentekenbewijs nieuw aanvragen. Als je dit doet krijg je ook een nieuwe tenaamstellingscode. De kosten voor een nieuw kentekenbewijs liggen wel hoger. Kijk voor de kosten en om een nieuw kentekenbewijs aan te vragen, op de site van de RDW en klik op “nieuw kentekenbewijs aanvragen”.
Heb je de tenaamstellingscode teruggevonden?
Het komt nogal eens voor dat mensen de tenaamstellingscode terugvinden. Dit is meestal als ze hun nieuwe code hebben aangevraagd. Op het moment dat er een nieuwe tenaamstellingscode is uitgegeven door de RDW komt de oude tenaamstellingscode te vervallen. Je kan de oude code dus gewoon weggooien want deze is niet langer geldig. Je kan een aanvraag voor een nieuwe tenaamstellingscode niet stopzetten en je kan ook je geld niet terugkrijgen.
Mocht je nog meer vragen hebben na het lezen van dit artikel dan raden wij jou aan om op de site van de RDW te kijken. Je kan daar alle informatie vinden die te maken hebben met de kentekenbewijzen van voertuigen. Ook vind je nog veel meer informatie over voertuigen en wetten. Als je de weg op gaat ben je verplicht te weten wat er wel en niet is toegestaan. Dus soms is het goed om hier even wat tijd in te steken.